Het bos waakt over je…

Wat is Shinrin-yoku

Het voornaamste doel van Shinrin-yoku, bosbaden of bostherapie is het ondersteunen en verbeteren van het welzijn van de deelnemers door middel van begeleide intense ervaringen in het bos en andere natuurlijke helende omgevingen. Een Bostherapie gids faciliteert rustige wandelingen, waarin deze instructies geeft - die we als  uitnodigingen presenteren - voor zintuiglijke openende activiteiten. De wandelingen volgen een bepaalde volgorde, zoals deze is opgesteld door de Association of Nature and Forest Therapy.

Elke wandeling begint met het ontwikkelen van het belichaamde contact met het hier en nu, gevolgd door een serie van verbindende uitnodigingen welke de kracht van de zintuigen mobiliseert. Alles is afgestemd op de locatie en de behoeftes van de deelnemers. Hierna volgt een periode van rustig rond dwalen en/of stil zitten op een plek waar de deelnemer een connectie voelt. De wandelingen eindigen met een theeceremonie. De thee, gemaakt van de lokale planten, wordt gezamenlijk gedronken, waarbij wordt gereflecteerd op de ervaring(en) en/of geluisterd naar melodieuze zen percussie. 

De wandelingen zijn geen wandeltochten (hikes) in de traditionele zin van het woord. Een wandeling duurt gemiddeld 3 tot 4 uur en beslaat niet meer dan 1,5 kilometer. Door deze korte afstand ervaart men het contact met de natuur op een veel diepere wijze dan men normaal gewend is. Tijdens Bostherapie wandelingen hebben deelnemers een breed scala aan ervaringen, waarvan sommige erg betekenisvol en diepgaand. De gids is getraind om een ondersteunende getuige te zijn tijdens deze ervaringen van de deelnemers. 

Meerder voordelen van Bostherapie

Begeleide Bostherapie bestaat uit een korte, schijnbaar gemakkelijke tocht. Vanwege de ogenschijnlijke simpliciteit verrast het de deelnemers vaak wat voor transformatie de tocht teweeg heeft gebracht. Een aantal van de empirisch gedemonstreerde positieve effecten van Bostherapie op fysiek, mentaal en spiritueel vlak zijn:

 • Verlaging van stress en verhoging van (het gevoel van) ontspanning
 • Creativiteit
 • Verbeterd en (meer) stabiel humeur
 • Versterkt immuunsysteem
 • Toename in het aantal zogeheten Natural Killer cells (NK-cells) in het lichaam.
 • Verlaging van de bloeddruk
 • (Meer) stabiel glucosegehalte
 • Verbeterde slaap
 • Versneld herstel na een operatie of ziekte
 • Verbeterd cognitief vermogen, verhoogde mentale helderheid, toename in focus
 • Toename in het geluksgevoel, plezier in leven, welzijn
 • Verbeterde relaties, inclusief de relatie met de natuur
 • Een aantal onderzoeken naar de positieve gezondheidseffecten van Bostherapie zoals bovenstaand beschreven zijn hier te vinden.

Bostherapie is simpel, goedkoop, veilig en effectief.

Waarom begeleid?

Bostherapie gidsen zijn getraind om de zintuigelijke waarneming te versterken en de connectie met de omgeving, het lichaam en de natuur te bevorderen. Dit wordt omschreven als het openen van deuren. De gidsen zijn getraind om de deelnemers een rustig tempo te laten ervaren, om ze te helpen de stroom van het dagelijkse denken te stoppen en het ontwikkelen van het belichaamde contact met het Nu. De gidsen werken samen met de natuur en fungeren tevens als een ondersteunende getuige tijdens de ervaringen van de deelnemers, waardoor de deelnemers zonder inmenging of verstoring kunnen ervaren wat de natuur in het Nu hen te bieden heeft. Het bos is de therapeut, de gids opent de deuren.

Begeleide wandelingen bevatten drie fasen, namelijk connectie (connection), ontkoppelen van plaats en tijd (liminality) en opname (incorporation). In de eerste fase wordt gebruik gemaakt van zintuiglijke connectie om het bewustzijn uit het dagelijkse denken te verplaatsen. Door te focussen op de zintuigen ervaart men een stabiele stroom van het Hier en Nu. Na het bereiken van deze staat van bewustzijn start de tweede fase van de wandeling; ontkoppeling van plaats en tijd. Dit is vergelijkbaar met wandelend mediteren. In deze fase is een verhoogd vermogen in de manier waarop we communiceren met de wereld om ons heen. In de laatste fase van de wandeling verbinden we ons met het bos door het gezamenlijk drinken van thee, gemaakt van de lokale planten. Tijdens het drinken van de thee wordt gereflecteerd op de ervaring(en) en/of geluisterd naar melodieuze zen percussie. Hierna zal de deelnemer het dagelijkse leven weer betreden.



Feedback van deelnemers:

"Bostherapie is een ontspannende manier om je met de natuur en met je (diepere) zelf te verbinden. Het is een noodzaak voor iedereen...zeker in dit tijdperk." 

"Ik kwam om verbinding met de natuur te ervaren en eventueel leuke mensen te ontmoeten. Beide wensen zijn rijkelijk vervuld."

"Ik vond het ontwapenend en herkenbaar wat er voor jou voorop staat, de beleving en het contact met de natuur. Hoe mooi is het dat mensen weer hun verbinding maken met de natuur en open staan voor de heling en de rust die de natuur hun biedt."

“M’n ademhaling was gezakt. Ik heb heerlijk op blote voeten gelopen, daardoor was ik meer gegrond en was in het hier en nu. De stilte, de rust die je op een gegeven moment krijgt... De natuur verwacht niets van je. Forest therapy is een echte aanrader, heerlijk om je onder te dompelen in de natuur en onder de begeleiding van Kat met haar zachte energie voelt het like home.” 

“Een hoogtepunt van deze wandeling was dat ik helemaal tot rust kwam en daarmee het afgelopen jaar terug heb kunnen herbeleven en dan vooral de trieste gebeurtenissen, ik vond het wel moeilijk maar het heeft geholpen in de verwerking. Gewoon doen, sta open voor nieuwe belevenissen en laat je verrassen door de natuur.”



Of gebruik het onderstaande contactformulier voor het inplannen van een shinrin-yoku wandeling voor jezelf of je groep.

Contactformulier Way Back Home


In elke wandeling in de natuur krijgt men veel meer dan men zoekt. - John Muir