Kat is natuur- en bostherapie gids opgeleid en gecertificeerd door de internationale Association of Nature and Forest Therapy Guides and Programs. Haar passie en missie is het creëren van warme en inspirerende sfeer in een groep en mensen te helpen te onthaasten en ontspannen zodat ze makkelijker de verbinding aan kunnen gaan met de natuur, met hun zelf en met elkaar. Als gids combineert ze de technieken van Shinrin-yoku met creativiteit in alle vormen. Kat is in opleiding tot ANFT Trainer en Mentor om nieuwe gidsen te kunnen begeleiden tijdens hun opleiding. Zij is ook mede-voorzitter van de European Council of the Association of Nature and Forest Therapy. Zie ook Instagram of Facebook voor foto's en nieuws.


Feedback van deelnemers:

"Kat is een geweldige bos therapie gids! Ik genoot er enorm van. Een hele leuke begeleiding met veel aandacht!"

Wat was een hoogtepunt van deze wandeling voor je? "Kat, de gids. Ik kan zelf ook door de natuur wandelen. Kat heeft ervoor gezorgd dat de ervaring veel rijker is geworden."

"Doen. Zowel Kat als de natuurlijke omgeving zijn heel ontspannend en inspirerend."

"Kat is een seeker in de ware zin van het woord. Ze straalt energie uit die haar werk overstijgt. Het was een eer om haar te hebben als een bos sherpa."

“Forest therapy is een echte aanrader, heerlijk om je onder te dompelen in de natuur en onder de begeleiding van Kat met haar zachte energie voelt het like home.” 

Wat was een hoogtepunt van deze wandeling voor je? “Alles!!!! Vond onze gids Kat top! Rustig, vriendelijk, duidelijke uitleg van alles. Het een worden/voelen met de natuur. Het bos anders gaan bekijken, gaan voelen!"


Het verhaal achter Way Back Home

Hoi, mijn naam is Kat, ik ben Nederlands-Tsjechisch, met diepe wortels in de Tsjechische bossen. Leuk dat je op deze website bent beland! Dat betekent namelijk dat we wellicht bepaalde interesses of inzichten delen. Daarom wil ik je graag mijn verhaal vertellen. Het verhaal van het ontstaan van Way Back Home en hoe mijn visie een echte missie is geworden.

Na 16 jaar lang taalles te hebben gegeven aan volwassen internationale studenten zag ik het duidelijk: Als populatie hebben we te maken met een globale stress pandemie. Deze is grotendeels veroorzaakt door de toenemende verstedelijking en heeft ernstige gevolgen voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, ons welzijn en onze relaties. In mijn lessen had ik mijn studenten telkens naar hun week gevraagd. Elke week hoorde ik dezelfde antwoorden: uitgeput, moe, een beetje op, super druk, opgejaagd, totaal geen energie meer, geen tijd of nogal letterlijk: this is killing me

De ernstige gevolgen van zo’n zelfdestructieve leefstijl kende ik allang vanuit mijn eigen ervaring. Ook zelf heb als vertaalster en tolk een periode meegemaakt van ongezond perfectionisme, frustrerende eindeloze to-do-lijsten, strakke deadlines en chronische stress. In die tijd had ik mijn leven vooral binnenshuis, achter mijn computerscherm doorgebracht en mijn slaap, ontspanning en sociale contacten tot een minimum beperkt om toch nog mijn deadlines te kunnen halen. Na deze waanzinnige periode moest ik echter op een gegeven moment van de ene op de andere dag met bijna alles stoppen wat ik tot dan toe gewend was om te doen. Ik had een chronische ontsteking van beide ogen gekregen die na twee jaar pas weer beter werd. Ik was wanhopig omdat ik niet wist of mijn ogen ooit nog beter zouden worden, of ik ooit nog zou kunnen lezen, werken... Door de pijn in mijn ogen kon ik niet eens mijn e-mails gaan lezen! :) Het was een overduidelijk signaal van mijn lichaam dat ik het zelf over een andere boeg moest gooien. Ook al had ik een sterke natuurverbinding opgebouwd als kind, bracht ik in die periode nauwelijks tijd in de natuur door. Dat vond ik te tijdrovend en het paste niet in mijn overvolle agenda. Geobsedeerd door mijn effectiviteit, productiviteit en to-do-lijsten compenseerde ik het gebrek aan zelfzorg, ontspanning en dagelijks levensplezier met het consumeren van flinke hoeveelheden koffie en chocola... Totdat ik die overduidelijke les kreeg van mijn eigen lichaam:  

We zijn niet gemaakt voor deze leefstijl. 

Met mijn brandende ogen zag ik het letterlijk voor me. Andere mensen krijgen dit signaal vaak in een andere vorm, zoals een burn-out, chronisch vermoeidheidssyndroom, depressie, onrust, auto-immuunziekten, chronische rugpijn, spierspanning, migraine, prikkelbaarheid, spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk, insulineresistentie, vruchtbaarheidsproblemen en allerlei verslavingen. Dit kan allemaal worden voorkomen, verbeterd en vaak zelfs genezen als we leren hoe we ons stressniveau effectief kunnen verlagen, ons mentale en fysieke welzijn gemakkelijk kunnen handhaven en als we deze technieken bewust en consequent weten te gebruiken. 

Ik begon eerst met een opleiding tot Life Coach, gericht op het omgaan met stress, burn-out en verslavingsherstel. Maar coaching alleen voelde niet actief genoeg voor wat ik met mensen wilde bereiken. Ik besloot mensen te gaan begeleiden bij wat mij en miljoenen andere mensen had geholpen om te herstellen van chronische stress en de gevolgen daarvan: de weg terug naar de oorsprong, naar mijn hart en mijn innerlijk kind. Hoe? Door een paar eenvoudige technieken die allemaal oeroude wortels hebben en heel logisch zijn. Gevoelsmatig weten we dat ze kloppen en gaan werken en we weten het 100% zeker nadat we ze maar één keer hebben geprobeerd. Grote kans dat ze je gelukkiger gaan maken en dat speelse kind weer in je wakker wakker wordt. En daardoor word je behalve blijer ook gezonder - fysiek en geestelijk, met wellicht een paar flinke gezondheidsverbeteringen en misschien zelfs een diepe spirituele ervaring en wat anti-aging-effecten erbij. 

En waar heb ik het over? Ik heb het over terugkeer naar de natuur, naar al onze zintuigen en naar het hier en nu. Het even uitzetten van al onze schermen en het onderbreken van de dwangmatige denkstroom. Over natuurlijke mindfulness. Het genieten van de ontspannende en gezondheid en weerstand versterkende effecten van schijnbaar doelloze tijd in het gezelschap van bomen en andere natuurlijke elementen. Over natuurverbinding en het vertrouwen dat de natuur ons gaat leiden naar precies de inzichten en oplossingen die we op dit moment nodig hebben. En ik heb het over het één zijn met alle wezens dat ervoor zorgt dat we onze eigen problemen en zorgen vanuit een totaal andere invalshoek gaan zien. 

Het is mijn ware missie geworden om mensen te helpen en ze erbij te begeleiden om deze technieken in onze moderne levens weer toe te passen zodat steeds meer mensen hun weg terug naar de oorsprong kunnen vinden, met meer rust, een vitaal en een gezonder lichaam en een langere levensverwachting (volgens de principes van de epigenetica). Deze technieken zijn uitstekend geschikt om weer op te laden na stressvolle gebeurtenissen, te herstellen van burn-outs, verslavingen en chronische ziekten. Een manier om opnieuw contact te leggen met onszelf, ons hart, andere mensen, onze echte waarden en de natuurlijke wereld waarvan we toch ook deel van uitmaken, we staan er niet los van.

Daarom ben ik met een opleiding begonnen bij de Amerikaanse Association of Nature and Forest Therapy om een ​​gecertificeerd natuur- en bostherapie (shinrin-yoku) gids te worden. Daarom oefen ik ook dagelijks met mijn Guda-drum, een melodisch percussie-instrument dat lijkt op een handpan, zodat mensen tijdens onze shinrin-yoku wandelingen, workshops en retraites ook kunnen genieten van de ontspannende geluidmeditatie. Ik wil niets liever dan mensen begeleiden om hun eigen Way Back Home te vinden. De weg naar je diepere zelf, goede gezondheid en vitaliteit en meer verbinding met de natuur en met andere mensen.


Geluk is niet iets wat kant-en-klaar is. Het ontstaat vanuit je eigen daden. - Dalai Lama