Wat is Shinrin-yoku

Het voornaamste doel van Shinrin-yoku (bosbaden of bostherapie) is het ondersteunen en verbeteren van het welzijn van de deelnemers door middel van begeleide intense ervaringen in het bos en andere natuurgebieden. Een Shinrin-yoku gids faciliteert rustige wandelingen, waarbij de deelnemers worden uitgenodigd voor bepaalde zintuiglijke openende activiteiten. De wandelingen volgen een bepaalde functionele volgorde, zoals deze is opgesteld door de internationale Association of Nature and Forest Therapy.

WhatsApp Image 2019-06-06 at 184155jpeg


Shinrin-yoku wandelingen: Wat te verwachten

Elke Shinrin-yoku wandeling begint met het ontwikkelen van het belichaamde contact met het hier en nu, gevolgd door een serie van verbindende uitnodigingen die helpen om eigen tempo en gedachtenstroom te vertragen en die de kracht van de zintuigen mobiliseert. De activiteiten / invitaties zijn speciaal ontwikkeld om heel toegankelijk te zijn voor alle deelnemers ongeacht hun achtergrond, cultuur, leeftijd of context. Ze brengen ons in het lichaam en bieden de vrijheid om uit het hoofd te komen wat dan helpt om te beseffen, voelen of ervaren wat men op dat moment moet ervaren. De natuur werkt dan ook als een spiegel voor wat zich in ons afspeelt en biedt de kans om te reflecteren, iedereen op zijn/haar eigen manier. De wandelingen eindigen met een theeceremonie waarbij we thee drinken die gemaakt is van de planten van het bos en samen lekkere gezonde snacks eten. 

De wandelingen zijn geen echte wandeltochten. Een wandeling duurt gemiddeld 3 uur en beslaat niet meer dan 1,5 kilometer. Door deze korte afstand ervaart men het contact met de natuur op een veel diepere wijze dan men normaal gewend is. Tijdens Shinrin-yoku wandelingen hebben deelnemers een breed scala aan ervaringen, waarvan sommige erg betekenisvol en diepgaand. De gids is getraind om een ondersteunende getuige te zijn tijdens deze ervaringen van de deelnemers.

Klik op onderstaande knopen om de komende data voor Shinrin-yoku wandelingen, workshops en retreats te bekijken en tickets te boeken, of gebruik het onderstaande contactformulier.

Contactformulier Way Back Home

Feedback van deelnemers:

"Bostherapie is een ontspannende manier om je met de natuur en met je (diepere) zelf te verbinden. Het is een noodzaak voor iedereen...zeker in deze tijden."

"Ik kwam om verbinding met de natuur te ervaren en eventueel leuke mensen te ontmoeten. Beide wensen zijn rijkelijk vervuld."

"Ik vond het ontwapenend en herkenbaar wat er voor jou voorop staat, de beleving en het contact met de natuur. Hoe mooi is het dat mensen weer hun verbinding maken met de natuur en open staan voor de heling en de rust die de natuur hun biedt."

“M’n ademhaling was gezakt. Ik heb heerlijk op blote voeten gelopen, daardoor was ik meer gegrond en was in het hier en nu. De stilte, de rust die je op een gegeven moment krijgt... De natuur verwacht niets van je. Forest therapy is een echte aanrader, heerlijk om je onder te dompelen in de natuur en onder de begeleiding van Kat met haar zachte energie voelt het like home.”

“Een hoogtepunt van deze wandeling was dat ik helemaal tot rust kwam en daarmee het afgelopen jaar terug heb kunnen herbeleven en dan vooral de trieste gebeurtenissen, ik vond het wel moeilijk maar het heeft geholpen in de verwerking.

Zeker doen, sta open voor nieuwe belevenissen en laat je verrassen door de natuur.”

“Een Japans bosbad is een mooie natuurlijke ervaring en doet je verwonderen en tot rust brengen."

“Ik werd behoorlijk kalmer, had minder spanning in mijn lichaam en merk dat mijn waarneming rijker en zintuigen scherper zijn geworden. Ik heb gemerkt dat mijn gedachten nu minder onrustig zijn. Het is een prachtig geschenk om je tempo echt te kunnen vertragen en verbinding te maken met de natuur. We werden heel vriendelijk en duidelijk door de activiteiten begeleid, wat enorm heeft geholpen."

Voordelen van bosbaden

Begeleide Shhinrin-yoku wandelingen bestaan uit een korte, schijnbaar gemakkelijke tocht. Vanwege de ogenschijnlijke simpliciteit verrast het de deelnemers vaak wat voor transformatie de tocht teweeg heeft gebracht. Een aantal van de empirisch gedemonstreerde positieve effecten van Bostherapie op fysiek, mentaal en spiritueel vlak zijn:

 • Verlaging van stress en verhoging van (het gevoel van) ontspanning
 • Creativiteit
 • Verbeterd en (meer) stabiel humeur
 • Versterkt immuunsysteem
 • Toename in het aantal zogeheten Natural Killer cells (NK-cells) in het lichaam.
 • Verlaging van de bloeddruk
 • (Meer) stabiel glucosegehalte
 • Verbeterde slaap
 • Versneld herstel na een operatie of ziekte
 • Verbeterd cognitief vermogen, verhoogde mentale helderheid, toename in focus
 • Toename in het geluksgevoel, plezier in leven, welzijn
 • Verbeterde relaties, inclusief de relatie met de natuur
 • Een aantal onderzoeken naar de positieve gezondheidseffecten van Bostherapie zoals bovenstaand beschreven zijn hier te vinden.

Meenemen & weersomstandigheden

Geadviseerd wordt om geschikte kleding tegen eventuele regen mee te nemen, als ook comfortabele wandelschoenen geschikt voor simpele wandelroutes en een fles met water.
Vanwege weersomstandigheden kan een wandeling eventueel worden verplaatst naar een andere datum. In dat geval zal contact worden opgenomen voor alternatieve data.


Waarom met een gids?

Shinrin-yoku gidsen zijn getraind om de zintuigelijke waarneming te versterken en de connectie met de omgeving, het lichaam en de natuur te bevorderen. Dit wordt omschreven als het openen van deuren. De gidsen zijn getraind om de deelnemers een rustig tempo te laten ervaren, om ze te helpen de stroom van het dagelijkse denken te stoppen en het ontwikkelen van het belichaamde contact met het Nu. De gidsen werken samen met de natuur en fungeren tevens als een ondersteunende getuige tijdens de ervaringen van de deelnemers, waardoor de deelnemers zonder inmenging of verstoring kunnen ervaren wat de natuur in het Nu hen te bieden heeft. Het bos is de therapeut, de gids opent de deuren.

Begeleide wandelingen bevatten drie fasen, namelijk connectie (connection), ontkoppelen van plaats en tijd (liminality) en opname (incorporation). In de eerste fase wordt gebruik gemaakt van zintuiglijke connectie om het bewustzijn uit het dagelijkse denken te verplaatsen. Door te focussen op de zintuigen ervaart men een stabiele stroom van het Hier en Nu. Na het bereiken van deze staat van bewustzijn start de tweede fase van de wandeling; ontkoppeling van plaats en tijd. Dit is vergelijkbaar met wandelend mediteren. In deze fase is een verhoogd vermogen in de manier waarop we communiceren met de wereld om ons heen. In de laatste fase van de wandeling verbinden we ons met het bos door het gezamenlijk drinken van thee, gemaakt van de lokale planten. Tijdens het drinken van de thee wordt gereflecteerd op de ervaring. Hierna zal de deelnemer het dagelijkse leven weer betreden.De kracht van een betere toekomst zit in het nu: een goede toekomst creëer je door ervoor te zorgen dat het huidige moment goed is. - Eckhart Tolle