Wat is Shinrin-yoku | Bosbaden?

Shinrin-yoku is een oorspronkelijk Japanse manier van natuurbeleving, letterlijk vertaald als bosbaden of bostherapie. De Shinrin-yoku sessies van Way Back Home worden begeleide door een ANFT gecertificeerde en ervaren gids en trainer en volgen een bepaalde functionele volgorde van activiteiten die gepresenteerd worden als uitnodigingen. Bij het uitvoeren van deze activiteiten wordt de deelnemer aangemoedigd om naar het eigen lichaam te luisteren en de activiteit aan te passen aan eigen voorkeur - alles is welkom en niets is verplicht. Deze zogenaamde Standard Sequence of Invitations, zoals opgesteld door de Association of Nature and Forest Therapy, helpt de deelnemers hun tempo en gedachtestroom te vertragen en via de versterkte zintuiglijke waarneming op een natuurlijke manier uit het hoofd en in het hier en nu te komen. De sessies bevorderen een brede skala aan ervaringen en hun ontspannende en regeneratieve effect wordt weleens vergeleken met het effect van een driedaagse wandeltocht in de natuur. Shinrin-yoku en de Standard Sequence laat de deelnemer deze voordelen ervaren na een sessie van ongeveer 3 uur. 

Feeling Relaxed, Connected & Alive 

Wat de beoefenaars beschrijven is een gevoel van diepe ontspanning, nieuwe energie, open hart, een gevoel van tijdloze zorgeloosheid, het vermogen om het dagelijkse leven te bekijken vanuit een vers perspectief, nieuwe inzichten en inspiratie, scherpere zintuiglijke waarneming en het gevoel van levendigheid, diepe verbondenheid met de natuur en met de groep, en verbinding met het diepere, authentieke zelf. Deze effecten blijven vaak dagen en weken na de sessie na. 

WhatsApp Image 2019-06-06 at 184155jpeg

Shinrin-yoku: Wat te verwachten

Elke Shinrin-yoku wandeling begint met het ontwikkelen van het belichaamde contact met het hier en nu, gevolgd door een serie van verbindende uitnodigingen die helpen om eigen tempo en gedachtenstroom te vertragen en die de kracht van de zintuigen mobiliseert. De activiteiten / invitaties zijn speciaal ontwikkeld om heel toegankelijk te zijn voor alle deelnemers ongeacht hun achtergrond, cultuur, leeftijd of context. Ze brengen ons in het lichaam en bieden de vrijheid om uit het hoofd te komen wat dan helpt om te beseffen, voelen of ervaren wat men op dat moment moet ervaren. De natuur werkt dan ook als een spiegel voor wat zich in ons afspeelt en biedt de kans om te reflecteren, iedereen op zijn/haar eigen manier. De wandelingen eindigen met een theeceremonie waarbij we thee drinken die gemaakt is van de planten van het bos en samen lekkere gezonde snacks eten. 

De wandelingen zijn geen echte wandeltochten. Een wandeling duurt gemiddeld 3 uur en beslaat niet meer dan 1,5 kilometer. Door deze korte afstand ervaart men het contact met de natuur op een veel diepere wijze dan men normaal gewend is. Tijdens Shinrin-yoku wandelingen hebben deelnemers een breed scala aan ervaringen, waarvan sommige erg betekenisvol en diepgaand. De gids is getraind om een ondersteunende getuige te zijn tijdens deze ervaringen van de deelnemers.

Contactformulier Way Back Home

Het bos is je therapeut, de gids opent de deuren

De natuur wordt bij Shinrin-yoku gezien als partner. De gids is getraind om de deelnemers zodanig helpen te ontspannen en in hun zintuiglijke waarneming te komen zodat zij deze communicatie met de natuur en de wijsheid van het eigen lichaam makkelijker aan kunnen gaan. Hierbij wordt gewerkt met 13 zintuigen. De gids is ook getraind om ondersteunend getuige te zijn bij alle ervaringen die deelnemers kunnen meemaken.  

Onderzoek & Effecten van bosbaden

Shinrin-yoku is een techniek die ondersteund wordt door een groot aantal wetenschappelijke studies die de effecten ervan ondersteunen. De informatie over deze studieresultaten wordt verspreid door o.a. de Europese Raad van de ANFT waar Kat Novotna een vice-voorzitter van is. Een aantal wetenschappelijk bewezen effecten op een rijtje:

 • Verlaging stresshormonen (cortisol), diepe ontspanning 
 • Meer creatief denken
 • Verbeterd en meer stabiel humeur
 • Versterkt immuunsysteem door toename in het aantal en activiteit van Natural Killer cells (NK-cells) in het lichaam
 • Verlaging van de bloeddruk, meer stabiel glucosegehalte
 • Verbeterde slaap
 • Versneld herstel na ziekte of operatie
 • Verbeterd cognitief vermogen, verhoogde mentale helderheid, toename in focus
 • Toename in het geluksgevoel, plezier in leven, welzijn
 • Verbeterde hartcoherentie, verbeterde relaties, inclusief de relatie met de natuur
 • Zie verder hier.

Meenemen

Geadviseerd wordt om geschikte kleding tegen eventuele regen mee te nemen, als ook comfortabele wandelschoenen geschikt voor simpele wandelroutes en een fles met water.


Wat doet een bosbad gids?

Shinrin-yoku gidsen zijn getraind om de zintuigelijke waarneming te versterken en de connectie met de omgeving, het lichaam en de natuur te bevorderen. Dit wordt omschreven als het openen van deuren. De gidsen zijn getraind om de deelnemers een rustig tempo te laten ervaren, om ze te helpen de stroom van het dagelijkse denken te stoppen en het ontwikkelen van het belichaamde contact met het Nu. De gidsen werken samen met de natuur en fungeren tevens als een ondersteunende getuige tijdens de ervaringen van de deelnemers, waardoor de deelnemers zonder inmenging of verstoring kunnen ervaren wat de natuur in het Nu hen te bieden heeft. Het bos is de therapeut, de gids opent de deuren.

Begeleide wandelingen bevatten drie fasen, namelijk connectie (connection), ontkoppelen van plaats en tijd (liminality) en opname (incorporation). In de eerste fase wordt gebruik gemaakt van zintuiglijke connectie om het bewustzijn uit het dagelijkse denken te verplaatsen. Door te focussen op de zintuigen ervaart men een stabiele stroom van het Hier en Nu. Na het bereiken van deze staat van bewustzijn start de tweede fase van de wandeling; ontkoppeling van plaats en tijd. Dit is vergelijkbaar met wandelend mediteren. In deze fase is een verhoogd vermogen in de manier waarop we communiceren met de wereld om ons heen. In de laatste fase van de wandeling verbinden we ons met het bos door het gezamenlijk drinken van thee, gemaakt van de lokale planten. Tijdens het drinken van de thee wordt gereflecteerd op de ervaring. Hierna zal de deelnemer het dagelijkse leven weer betreden.Tussen elke twee dennen is een deur naar een nieuwe wereld. -John Muir